VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Moord op de Middellandse Zee

Email Print PDF
There are no translations available.

Het is geen nieuws meer: we gewennen er aan dat dagelijks honderden vluchtelingen, die in gammele bootjes Europa trachten te bereiken, verdrinken in de Middellandse Zee. We voelen ons machteloos. We vinden dat de mensensmokkelaars hard moeten aangepakt worden, dan zullen er geen drenkelingen meer zijn en is ons geweten gesust. We kijken de andere kant op.

 

8ef0af0c-1a4c-4d62-a644-d5e1ed533529

Eigenlijk is daarmee niets opgelost. De uitzichtloze situatie in het land van herkomst zal de vluchtelingenstroom in stand houden hoe breed en diep het water ook is. Nodig is een volledige ommekeer in ons denken. We moeten ons bewust worden van de absurditeit van de wereld waarin wij leven, een wereld waarin twee soorten mensen bestaan: zij die het geluk hebben geboren te zijn in het welvarend gedeelte van de wereld en zij die dat niet zijn. Onze geesten zijn verziekt door een individueel en collectief egoïsme dat de eigen hoge levensstandaard wil veilig stellen desnoods ten koste van degenen die dat ontberen. De muren van Fort Europa moeten geslecht worden in onze geesten.

We mogen onze grenzen niet sluiten voor wie in nood is. We moeten zorgen voor meer legale wegen voor immigratie, zodat mensen niet verplicht worden op illegale levensgevaarlijke manieren naar hier te komen. Zolang ze niet op een menswaardige manier in hun land van herkomst kunnen leven, moeten we hen hier respectvol opvangen, zorgen voor huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs, hen laten werken zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen en een bijdrage leveren aan de samenleving. De staatlozen, niet-repatriëerbaren en degenen voor wie om welke reden dan ook in de toekomst terugkeer naar hun land van herkomst geen optie is, moeten hier kunnen blijven.

We moeten de vluchtelingenkampen, waar mensen in mensonwaardige omstandigheden in zomer en winter, in regen en wind moeten overleven, ombouwen tot normale woningen met de nodige nutsvoorzieningen in afwachting dat ze naar hun dorpen en steden kunnen terugkeren. Verwoeste woningen en dorpen moeten bij de heropbouw geholpen worden. We moeten investeren in 'ressetlement': Wereldwijd leven zo'n vijf miljoen mensen in vluchtelingenkampen. Europa zou 1.000.000 en ons land zou 10.000 van de zwaksten en meest kwetsbaren - gezinnen en vooral alleenstaande moeders met kleine kinderen, zieken, gehandicapten en ouden van dagen – die geen enkele toekomst hebben, uit die kampen naar hier kunnen halen en hier hervestigen.

Dit alles zal onnoemlijk veel geld kosten. Willen de welvarende landen dat wel? Over de grenzen heen reikende solidariteit en een grote inspanning van ieder van ons is noodzakelijk!

Piet Willems

8 mei 2015

You are here: News Opinion Moord op de Middellandse Zee