VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Solidair wonen: geen luchtspiegeling

E-mailadres Afdrukken PDF

VINCENT-solidair-wonen-1_1Sint-Niklase organisaties experimenteren met nieuwe vorm van samenleven

Samen met CAW en Straathoekwerk neemt VLOS het heft in eigen handen om het nijpende huisvestingsprobleem in Sint-Niklaas aan te pakken. De drie initiatiefnemende organisaties huren grote woningen van particulieren. Via een aangepast contract kunnen vluchtelingen en Belgen dan tegen een betaalbare prijs een deel van de woning huren. In augustus 2010 opende een eerste 'solidaire woning', waar nu vier alleenstaande jongemannen wonen – elk met een heel verschillende achtergrond. In april 2011 opende een tweede solidaire woning haar deuren in de Kokkelbeekstraat.

 

De achtergrond en het statuut van de bewoners loopt sterk uiteen: Vlamingen, mensen met een uitkering, werkenden, Afghanen, een Nepalees... Het herenhuis – in art nouveaustijl - wordt bewoond door mensen die een nieuw leven willen opbouwen nadat ze geregulariseerd werden.

Voor Daniel, Asghar, Herminio en Martin biedt de solidaire woning een tussenoplossing naar een eigen zelfstandig leven – een droom die ze op een dag in vervulling willen zien gaan.

Wie het naar zijn zin heeft in de solidaire woning en participeert in de kosten, kan een tijd blijven in de solidaire woning. Het is een ideale oplossing tegen eenzaamheid, en er is geen tijdslimiet. Nu de bewoners over een eigen stek beschikken, kunnen ze meer tijd investeren in andere zaken, zoals opleiding en het zoeken naar werk.

Het woningaanbod in Sint-Niklaas is laag, de huurprijzen zijn hoog – zeker voor mensen die moeten rondkomen met een leefloon of het bestaansminimum. Niet enkel de vluchtelingen en asielzoekers van VLOS kampen met huisvestingsproblemen. De Huurdersbond, Samenlevingsopbouw en enkele andere organisaties uit het welzijnswerk trokken aan de alarmbel. De organisaties experimenteren sindsdien met 'Solidair Wonen', een gloednieuw concept.

Toch moet het initiatief – nog altijd – heel wat administratieve hindernissen overwinnen. De wet klasseert de woning namelijk als een meergezinswoning, met bijzonder strenge voorschriften inzake brandveiligheid, nooduitgangen en minimale oppervlakte per leefruimte. Daarmee hollen de wetten inzake ruimtelijke ordening achter de feiten – en vooral – achter de noden aan. Anno 2011 bestaan er namelijk heel wat verschillende, innovatieve vormen van samenwonen of samenleven, denk bijvoorbeeld aan zorgwoningen, beschut wonen, kangoeroewoningen,...

CAW Waasland huurt het huis, VLOS zorgt voor de aanpassing van het gebouw, gepast meubilair en inrichting. Verder staat VLOS ook in voor herstellingen en de nodige klussen in het gebouw. Het project wordt mee gefinancierd door de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. De formule is niet nieuw, maar ze vraagt wel wat energie en flexibiliteit. Er is ook vertrouwen nodig tussen de initiatiefnemende organisaties. Bovendien zijn regelmatige contacten en goede praktische afspraken nodig om het project te doen draaien.

Een goede woonbegeleiding is nodig bij deze unieke vorm van samenleven. De bewoners kunnen met problemen altijd terecht bij Berlinde van CAW, die alles in het werk stelt om het 'dagelijkse samenleven' met mensen met sterk uiteenlopende achtergronden in het huis zo goed mogelijk te laten verlopen.

You are here: Over VLOS Materiële ondersteuning Opvang Solidair wonen: geen luchtspiegeling