VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Over VLOS

sam-6VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas) is een ongebonden vzw die vluchtelingen en asielzoekers ondersteunt in hun zoektocht naar opvang, materiële hulp en administratieve begeleiding bij regularisatie. Verder organiseren de vele vrijwilligers van VLOS tal van activiteiten voor vluchtelingen én het brede publiek. Bekijk de kennismakingsfolder.

Vrijwilligerswerk in de illegaliteit

E-mailadres Afdrukken PDF

VLOS_Villa-Pace-4Wetgever verbiedt vluchtelingen vrijwilligerswerk te doen

 Iedereen die wel eens bij VLOS binnenloopt, kent Anand en Ramesh. Onze twee Nepalezen verzetten de voorbije jaren een berg vrijwilligerswerk voor VLOS en voor de  vluchtelingen in het Waasland. Niemand wist dat ze de hele tijd met een bang hart wachtten op regularisatie van hun verblijf. Volgens de arbeidswetgeving mochten ze helemaal  geen vrijwilligerswerk verrichten bij VLOS. Sinds kort hebben ze allebei een onbeperkte verblijfskaart in België en mogen ze eindelijk vrijwilligerswerk doen.

 

 Anand is nu tewerkgesteld als 'energiesnoeier' bij Den Azalee. Ramesh is aan de slag bij VLOS (via art. 60). Een prima zaak voor hen, maar heel jammer voor al onze Afghaanse jongens die nog steeds geen officieel vrijwilligerswerk mogen doen. Ruim de helft van de VLOS-vrijwilligers zijn vluchtelingen. Sommigen zitten in de asielprocedure, anderen wachten op regularisatie van hun verblijf.

Wahid is dolgelukkig wanneer hij na zes maanden asielprocedure een arbeids-kaart C in handen krijgt. Op zoek naar werk loopt hij alle deuren plat van de  interimkantoren in de buurt. Wahid mag nu werken van de overheid, maar officieel mag hij zich nog steeds niet vrijwillig aanbieden bij VLOS of andere organisaties. Een absurde regeling, en dus blijft hij zich ondertussen verder inzetten voor onze VLOS-kruidenier – waar hij trouwens fantastisch werk verricht.

Ahmad stráált als hij mensen kan helpen en bedienen in de VLOSkruidenier. Hij zorgt ervoor dat de Kruidenier netjes op orde blijft. Nochtans was hij heel  depressief toen hij bij VLOS kwam  inwonen en hij helemaal niets omhanden had.

Ook de klusjesdienst geeft veel  voldoening aan de vluchtelingen van VLOS. Elke morgen staat een groepje vrijwilligers paraat aan het VLOSmagazijn, om er met de bestelwagen op uit te trekken en mensen te helpen. Hetzelfde team is ook de motor achter de opbouw van de Wereldmarkt op Villa Pace. Een groepje van twintig vluchtelingen verzet er telkens hemel en aarde om alle kraampjes op tijd op te stellen. En sinds drie jaar runnen onze Ethiopische meisjes er de afwasstand.

Een duidelijke, logische regeling is er niet, maar er is wél een gedoogbeleid. Op een speciἀeke vraag omtrent het vrijwilligerswerk door niet-Belgen, antwoordde de Minister van Werk in het Parlement: "De ambtenaren die de toegang van vrijwilligerswerk voor vreemdelingen moeten controleren, zijn niet aangesteld." Zo komt het dat nog nooit een vereniging of dienst vervolgd of veroordeeld is voor vrijwilligerswerk uitgevoerd door vluchtelingen of asielzoekers. OCMW's en stadsdiensten staan enkel een vrijwilligersovereenkomst toe als vreemdelingen beschikken over een onbeperkt verblijf – in casu: als ze 'vrijgesteld zijn van arbeidskaart'.

Een ander voorbeeld. Een gezin met drie kinderen, waarvan het zoontje ernstig ziek is, wordt om medische redenen tijdelijk geregulariseerd. Mama Dzuljeta wil in de GO-school graag vrijwillige, naschoolse begeleiding geven op woensdagnamiddag. Dit kan/mag niet op een legale manier. Het gezin is veroordeeld tot 'nietsdoen'. De wet verbiedt dit soort vrijwilligerswerk omdat de vakbonden vrezen voor misbruik van vrijwilligerscontracten (om zwartwerk te verdoezelen). Samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en enkele gelijkgezinde NGO's voerde VLOS actie om deze problematiek aan de kaak te stellen. We pleiten voor een transparante en werkbare regeling, die tegemoet komt aan de vluchteling/vrijwilliger én aan de organisatie. VLOS is ervan overtuigd dat nieuwkomers sneller hun draai zullen vinden als ze zich vrijwillig kunnen inzetten in onze gemeenschap.

You are here: Over VLOS Vrijwilligerswerk in de illegaliteit