VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Over VLOS

sam-6VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas) is een ongebonden vzw die vluchtelingen en asielzoekers ondersteunt in hun zoektocht naar opvang, materiële hulp en administratieve begeleiding bij regularisatie. Verder organiseren de vele vrijwilligers van VLOS tal van activiteiten voor vluchtelingen én het brede publiek. Bekijk de kennismakingsfolder.

Onderdak als basisrecht

E-mailadres Afdrukken PDF

Haram is uitgeprocedeerd en ten einde raad. Hij wil terugkeren naar zijn vaderland Somalië. In zijn thuisland heerst totale chaos, dus raakt hij niet aan de nodige papieren. De tranen rollen over zijn wangen wanneer hij schoorvoetend komt aankloppen bij VLOS. Niemand kan of wil Haram nog helpen. Hij werd wandelen gestuurd bij de Dienst Vreemdelingenzaken, het Rodekruiscentrum, de terugkeerorganisatie I.O.M.,... Ook bij de gesloten centra staat hij voor een – jawel – gesloten deur. Zijn zoektocht naar opvang en gerechtigheid lijkt wel een kruistocht.

Tijdens de 'Kartonnen Dozen'-actie op de Grote Markt in Sint-Niklaas voerde VLOS actie voor mensen die er – vanwege hun moeilijke situatie – niet in slagen een deftig dak boven het hoofd te vinden. Ook Taha uit Soedan getuigde op de actie over zijn omzwervingen het voorbije jaar. Hij heeft een verblijfsvergunning, maar vindt nergens onderdak. Maandenlang was hij op de dool, op zoek naar een beetje rust en een menswaardig bestaan. Vlos kon Taha tijdelijk uit de nood helpen. Hij woont nu in een studiootje met Antonio, die zich in een gelijkaardige situatie bevindt...

Jozef Hertsens (Coördinator VLOS)

You are here: Over VLOS Onderdak als basisrecht