VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Over VLOS

sam-6VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas) is een ongebonden vzw die vluchtelingen en asielzoekers ondersteunt in hun zoektocht naar opvang, materiële hulp en administratieve begeleiding bij regularisatie. Verder organiseren de vele vrijwilligers van VLOS tal van activiteiten voor vluchtelingen én het brede publiek. Bekijk de kennismakingsfolder.

Een toekomst voor wie uit de boot valt

E-mailadres Afdrukken PDF

Fadul is een harde werker. Vier jaar terug kreeg hij een voorlopige arbeidskaart. Bij een groot voedingsbedrijf kon hij meteen aan de slag als heftruckchauffeur. In en uit de diepvries, niet evident als je net het 'verhitte' Darfur ontvluchtte. VLOS hielp Fadul aan een bescheiden studio. Gedurende drie jaar liep alles prima voor Fadul.

Tot hij bij het aflopen van de eenmalige asielprocedure niet langer over papieren beschikte en plots illegaal in het land verbleef. Tot overmaat van ramp bracht Faduls advocaat zijn werkgever op de hoogte van de situatie. Fadul werd stante pede ontslagen en kwam opnieuw aankloppen bij VLOS. Na het verstrijken van de deadline voor de officiële regularisatieperiode, helaas. Hoe Fadul de komende tijd moet overleven, blijft één groot vraagteken. Op stempelgeld of OCMW-steun kan hij niet rekenen. Voorlopig woont hij samen met Ali in een kamertje van de VLOS-opvang. Werk vinden wordt moeilijk, de economische crisis slaat overal toe. Tenzij hij voor luttele euro's iets vindt in het zwarte circuit.

Een half jaar na de regularisatie-campagne is er in Sint-Niklaas welgeteld één vrouw aan de slag met een arbeidskaart B – een vergunning van één jaar voor arbeidsmigranten. Het overgrote deel heeft minder geluk. Wie vroeger in de schemerzone werkte, krijgt nu niet langer een arbeidskaart. Kafkaiaanse toestanden.

De medewerkers van VLOS doen hun uiterste best om deze mensen op de goeie weg te zetten, net als de oorlogsvluchtelingen uit Afghanistan, Irak, de Kaukasus en Afrika.

Steun VLOS om ons drijvende te houden: we zoeken dringend vrijwilligers voor begeleiding, secretariaatswerk en praktische klussen. Je beloning? De glimlach van Fadul.

Jozef Hertsens (Coördinator VLOS vzw)

You are here: Over VLOS Een toekomst voor wie uit de boot valt