VLOS Website

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Crisisopvang bij VLOS: 'Alle hens aan dek'

E-mailadres Afdrukken PDF

VLOS-crisisopvang-3Duizenden asielzoekers hebben recht op opvang, maar zijn in de praktijk dakloos. De centra zitten vol, en Sommige OCMW's weigeren financiële steun. VLOS bezorgt de onfortuinlijke nieuwkomers tijdelijke opvang, tot hun papieren in orde zijn. Ook mensen die noodgedwongen de opvang moeten verlaten, bellen aan bij VLOS. VLOS heeft op dit moment nood aan een zestigtal plaatsen voor dringende opvang.

 

De kloostergemeenschap van O.L.V.-Presentatie biedt onderdak aan vrouwen en kinderen op de vlucht, na een noodoproep van VLOS, AMOS en Caritas International. Getraumatiseerde vluchtelingen komen nu tot rust in het stille klooster. Op dit moment ontfermen de zusters zich over een Tsjetsjeense moeder die haar man en twee zonen verloor in de oorlog. Samen met haar jongste zoon kwam ze na een lange vlucht terecht in Sint-Niklaas, waar ze nu het verleden achter zich probeert te laten. De kloosterzusters stellen alles in het werk om het de gevluchte moeders en hun kinderen zo comfortabel mogelijk te maken, door middel van materiële en mentale ondersteuning.

Ook Lucy, een jonge moeder, vond onderdak in het klooster. Ondertussen maakt ze het goed en krijgt ze begeleiding van Leyla, die stage volgt bij VLOS, als opvoedster. Ze ondersteunt Lucy, die haar land ontvluchtte wegens partnergeweld. Haar zoontje Alan werd geboren in België. Tussen de twee jonge moeders klikt het wonderwel. Leyla maakt Lucy wegwijs in medische zorgen en voeding voor de baby, maar ook in de administratieve procedure omtrent haar regularisatie-aanvraag. Als alles volgens plan verloopt, krijgen Lucy en Alan binnenkort goedkeuring voor een verblijf van onbepaalde duur.

Voor anderen ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Wie op straat belandt en geen vast adres heeft, komt niet langer in aanmerking voor regularisatie. Na doorverwijzing van CAW, OCMW's, andere opvangcentra en de 'mondelinge reclame' van vrienden-vluchtelingen komt deze doelgroep vervolgens bij VLOS terecht. VLOS tracht zoveel mogelijk vluchtelingen aan een vaste verblijfplaats te helpen, zodat ze de regularisatie-procedure kunnen (herop-)starten. Tenslotte ondersteunt VLOS ook mensen zonder papieren die onderdak krijgen bij Belgen of vrienden die over papieren beschikken. VLOS vangt momenteel vluchtelingen op in een duplexwoning in Sint-Niklaas.

Voorts is er ook opvang in het VLOScentrum in de Kasteelstraat, waar mensen met een stevig dossier opvang en ondersteuning krijgen. Wie lange tijd bij VLOS verblijft, helpt mee in de dagelijkse werking en volgt cursussen in het volwassenenonderwijs.

In een opgeknapt opvanghuis van VLOS wonen op dit moment vijf jonge Afghaanse vluchtelingen, die hier al lange tijd verblijven of in een moeilijke humanitaire situatie verkeren. Gezien de tientallen Afghaanse vluchtelingen die bij VLOS neerstrijken, kunnen we helaas niet tegemoet komen aan alle aanvragen voor onderdak.

You are here: Over VLOS Materiële ondersteuning Opvang Crisisopvang bij VLOS: 'Alle hens aan dek'